Toate categoriile

Ce este mai bine - un cazan pe cărbune sau un cazan pe pelete?


Atunci când decidem un cazan, luăm de obicei în considerare economia și disponibilitatea combustibilului în timpul sezonului de încălzire. Numai pe locul doi este aspectul ecologic sau funcțional. 

Când ne confruntăm cu decizia de a înlocui dispozitivul de încălzire pentru casa noastră, avem o dilemă ce să alegem. Indiferent dacă cazanul trebuie să fie ars cu cărbune ecologic sau pelete. În prezent, ambele soluții sunt foarte populare printre cazanele pe combustibil solid.

 

Atunci când decidem un cazan, luăm de obicei în considerare economia și disponibilitatea combustibilului în timpul sezonului de încălzire. Numai pe locul doi se află aspectul ecologic sau funcțional. Funcționarea cazanului eco-mazăre și a cazanului pe peleți este similară. În ambele variante, cazanele sunt echipate cu un sistem automat de alimentare cu combustibil, datorită căruia utilizatorul are confortul de funcționare.  

 

Un criteriu important pentru alegerea unui cazan este disponibilitatea combustibilului, deoarece atunci când decidem o soluție, trebuie să fim conștienți și de faptul că nu va fi posibil să se schimbe tipul de combustibil. În ciuda faptului că există cazane universale pe piață (pentru pelete și mazăre ecologică), un astfel de amestec nu va asigura funcționarea perfectă a cazanului, iar consumul de combustibil va fi mult mai mare decât la un cazan profesional adaptat unui tip specific de combustibil. Mai mult, nici controlul parametrilor de ardere prin intermediul regulatorului într-un astfel de cazan nu va fi perfect și precis atunci.  

 

Avantajul cazanului pe peleți este cu siguranță conținutul redus de cenușă, care este în intervalul: 0,3-1,0%. Acest lucru ne oferă, în cel mai extrem caz, până la 10 kg de cenușă pe 1 tonă de pelete arse. Comparând arderea cărbunelui eco-mazăre de bună calitate, putem conta pe un conținut de cenușă de 12%. Curățarea unui cazan cu peleți nu necesită o lucrare ca în cazanele pe cărbune, iar schimbătorul cazanului este mult mai puțin poluat. Se știe că cu cât mai puțini funingini și compuși chimici eliberați în timpul arderii, cu atât durata de viață a cazanului va fi mai mare.  

 

Curățenia camerei de cazan în care este instalat cazanul pe peleți este un mare avantaj, deoarece atunci camera nu mai este împovărătoare pentru gospodărie, combustibilul este curat și, în plus, nu se emit mirosuri neplăcute. Principala cerință pentru depozitarea peletilor este o cameră cu ventilație eficientă prin gravitație, în care nu există umezeală. Depozitarea peletelor și încărcarea lor în buncărul cazanului este destul de convenabilă, deoarece cea mai mare parte este livrată în saci de 15 sau 25 kg.   

Compararea consumului de pelete în raport cu cărbunele eco-mazăre va fi mai mare cu aproximativ 15-20%. Acest lucru se datorează puterii calorifice a combustibilului, deoarece puterea maximă a peletelor este de 19 MJ / kg (dacă furnizorul specifică mai multe, se presupune că există aditivi chimici în materia primă). Mazăre ecologice dovedite, fiabile și calificate au 26-28 MJ / kg. 

 

Cazanele pe peleți oferă un standard de utilizare mai ridicat, au o eficiență ridicată, au o funcție de curățare automată a arzătorului și un aprindător automat. Un mare avantaj al ofertei unor modele de cazane pe pelete Defro este funcția de curățare automată a schimbătorului și îndepărtarea cenușii, ceea ce face ca cazanele Defro să fie ușor de utilizat.